Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Novinka-kontajner na separovaný zber textilu....

GALÉRIA
Dátum: 19.05.2023
Autor: Marcela Kapustová (starostka)
Novinka-kontajner na separovaný zber textilu....

Novinka v našej obci.

  Pri obecnom úradom pribudol  kontajner na šatstvo.

  V roku 2021 sme dosiahli mieru vyseparovaného odpadu 40,74%  v roku 2022 sme dosiahli nárast na 55,69%. Verím, že sa nám spoločné podarí aj v roku 2023 zvýšiť mieru vyseparovaného odpadu.

  A náš nový zelený kontajner nám k tomu pomôže.

  V prípade plného kontajneru môžete   oblečenie    priniesť na  obecný úrad v čase úradných hodín.

 

Čo patrí do kontajnerov na textil?

Triedenie odpadu do kontajnerov sa stalo bežnou súčasťou našich životov. Veľmi efektívne triedime plasty, papier, kovy a bioodpad. Kontajnery na odevy ale zostávajú pre mnohých z nás stále tak trochu záhadou. Na rozdiel od ostatných kontajnerov neslúžia na zber textilného odpadu, teda už nepoužiteľného oblečenia na vyhodenie, ale práve naopak. Do kontajnerov na textil patria len veci, ktoré majú ďalšie využitie.

Základným kritériom pri rozhodovaní, či odevy vyhodiť do popolnice alebo ich zaniesť do kontajnera, je ich stav a čistota. Ak ide o zachovalé a vyprané oblečenie, patrí do kontajnera na textil. Pokiaľ sú to roztrhané, znečistené alebo znehodnotené kusy, patria do zmiešaného komunálneho odpadu.

Do kontajnerov na odevy môžete vkladať:

  • Čisté odevy a vrchné oblečenie (kabáty, bundy)
  • Čistú a zachovalú obuv/pár zviazaný šnurkami/
  • Čisté posteľné prádlo a plachty
  • Kabelky, opasky

Možno to bude znieť neekologicky, ale všetky odevy, posteľné prádlo aj obuv by ste mali do kontajnerov na odevy vkladať zabalené v igelitovej taške alebo vrecku. Zabránite tak ich znečisteniu v kontajneri, kde často končí všetko na jednej hromade.

Podľa Českého štatistického úradu skončilo v roku 2019 v komunálnom odpade, teda v popolniciach, celkovo 23 498 ton odevov. Keďže textil sa dá recyklovať len vo veľmi obmedzenom množstve, väčšina z neho sa ukladá na skládky, kde sa bude rozkladať ešte niekoľko desaťročí. Pritom časť vyhodených odevov, topánok a posteľného prádla by mohla pomôcť potrebným. Stačilo ich namiesto do popolnice vložiť do kontajnerov na textil.

Pomôžete tak nielen charitatívnym organizáciám a ľuďom v núdzi, ale ochránite aj našu prírodu. Vzhľadom k nadprodukcii textilu tiež dobre zvážte každý ďalší nákup nového oblečenia. Vždy volte kvalitu, podporujte lokálnych výrobcov a ak už musíte vyhadzovať, dajte nepotrebnému textilu šancu na ďalší život u niekoho iného.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.