Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dobrovoľný Hasičský Zbor

História Dobrovoľného hasičského zboru Lieskovany

Prvá písomná zmienka o Povinnom hasičskom zbore pochádza z roku 1890. Dobrovoľný hasičský spolok v Lieskovanoch bol založený v roku 1981. Históriu našej obce ovplyvnil v roku 1911 veľký požiar, pri ktorom zhorelo 27 domov väčšinou drevenice. To bolo impulzom pre hľadanie možnosti zadovážiť obci hasičskú striekačku. Kúpa sa zrealizovala až v roku 1915, kedy bola zakúpená dvojkolesová striekačka od grófa Mariassyho z Markušoviec.

Podľa záznamov v kronike v tomto roku bol založený Ondrejom Kapustom nar. 1894 a Michalom Hodnickým, nar. 1882 Dobrovoľný hasičský zbor Lieskovany s počtom 26 členov. Podklady o tom pochádzajú z Pražského archívu. Neskôr bola dvojkolesová striekačka prerobená na štvorkolesovú kováčom Kondratom zo Spišskej Novej Vsi. Úpravou na konský podvozok prešla v roku 1940 v Turčianskom sv. Martine a v tejto podobe sa nachádza funkčná až dodnes. 

V minulosti bola striekačka umiestnená v drevenej zbrojnici nazývanej "Špric haus". Požiare, ale aj nástup na nácvik ohlasoval poľnicou trubač Jozef Vibranský. V roku 1955 zbrojnica bola premiestnená k obecnej pastierni vedľa vtedajšieho kostola.

Prvú motorovú striekačku sme dostali v roku 1955 z Tepličky nad Hornádom.

V roku 1972 bola vybudovaná murovaná hasičská zbrojnica do ktorej sa mohla presunúť všetka požiarna technika. Sušiac a veža na hadice bola postavená v roku 1978. Druhú motorovú striekačku PPS 12 nám presunuli z obce Rudňany , ktorá sa často kazila a preto nám v roku 2005 bola dodaná nová PPS 12, ktorá je používaná dodnes. K ďalšej obnove výzbroje a výstroje DHZ došlo v roku 2014, kedy vďaka dvom dotáciam DPO SR boli zakúpené pracovné uniformy, hadice a motorové kalové čerpadlo. 

Prvé hasičské vozidlo Mercedes Benz AG nám darovalo Ministerstvo vnútra SR  v roku 2018

V roku 2020 bola dobudovaná Prístavba hasičskej zbrojnice pre garážovanie hasičského vozidla a skladovacie účely výstroje. 

V súčastnosti má náš zbor 28 členov.